Visie

Het trainen van honden volgens achterhaalde dominantietheorieën heeft plaats gemaakt voor een nieuwe kijk op omgaan met je hond.

Veel van wat wij doen met onze honden is gebaseerd op het uitoefenen van controle. Het aanleren van gehoorzaamheid wordt als een voorwaarde gezien om een goede relatie met je hond op te bouwen. Natuurlijk is het handig als je hond bij je komt als je hem roept, maar dat heeft vooral met de veiligheid van je hond te maken. Veel van wat wij onze hond leren gaat voorbij aan de natuurlijke behoeften van je hond.

Om een goede binding met je hond te krijgen, is het belangrijk je in zijn belevingswereld te verplaatsen.

Het herkennen van de lichaamstaal en het gedrag van je hond is erg belangrijk:

  • Op welke manier communiceert je hond?
  • Welke signalen geeft je hond?
  • Welke behoeften heeft je hond?
  • Wat heeft mijn hond nodig om zichzelf goed te kunnen ontwikkelen?

Pas als je de taal begrijpt, kun je beter inspelen op de behoeften van je hond.

Mijn kennis over honden is gebaseerd op praktijkervaring en kennis over het brein en de (neuro)psychologie van de hond. De opleiding van de Noorse etholoog Turid Rugaas heeft een belangrijke bijdrage geleverd als aanzet tot een nieuwe kijk op het contact mens-hond. Ik heb aansluitend verschillende seminars en opleidingen gedaan waarin ik mij verder heb kunnen ontwikkelen in de manier waarop mensen samenleven met hun hond.

Net zoals bij mensen heeft iedere hond een eigen persoonlijkheid. Door rekening te houden met de behoeften van je hond en zijn sociale, cognitieve en emotionele vermogens kun je beter aansluiten bij zijn belevingswereld en hem begeleiden tot een stabiele en zelfverzekerde hond.

Het is mijn bedoeling dat je een respectvolle relatie met je hond opbouwt. Dit ga je doen door zonder dwang met je hond om te gaan, waarbij jij je hond keuzevrijheid biedt.

“Niet commanderen maar communiceren” (Turid Rugaas).

 

Reacties zijn gesloten.