Visie

Trainingsvrij Opvoeden een andere kijk op honden!

Het aanleren van gehoorzaamheid wordt vaak ten onrechte als een voorwaarde gezien om een goede relatie met je hond op te bouwen. Het aanleren van oefeningen is vaak bedoeld om controle te hebben over de hond. Natuurlijk is het handig als je hond bij je komt als je hem roept, maar dat heeft vooral met de veiligheid van je hond te maken. Een hond die niet luistert wordt vaak als ongehoorzaam gezien. Op cursussen wordt vaak geleerd dat je je hond veel met voertjes moet belonen. De oefeningen die je je hond aanleert, hebben weinig te maken met een goede band opbouwen. Je hond leert commando’s uit te voeren.

Regelmatig spreek ik mensen die hun hond opvoeden vanuit de dominantietheorie. Vroeger werd gedacht dat een hond erop uit is om zijn sociale positie te verbeteren. Om je hond de baas te blijven, moest je ervoor zorgen dat jij de roedelleider werd. Een hond die zijn voerbak verdedigt, is dominant. Je hond krijgt pas zijn eten als jij hebt gegeten, jij moet als roedelleider als eerste de deur uit, zijn een paar bekende voorbeelden. Inmiddels is uit veel onderzoek gebleken dat honden sociale dieren zijn en geen conflicten willen aangaan. Maar nog steeds mensen die het eten afpakken van de hond, of de hond op zijn rug gooien, omdat je moet laten zien dat je de baas bent.

Om een goede binding met je hond te krijgen, is het belangrijk je in zijn belevingswereld te verplaatsen. Hierbij zijn de volgende aspecten van belang:

  • Op welke manier communiceert je hond?
  • Welke signalen geeft je hond?
  • Welke behoeften heeft je hond?
  • Wat heeft je hond nodig om zichzelf goed te kunnen ontwikkelen?
  • Hoe maak je verbinding met je hond?
  • Je hond zijn eigen keuzes laten maken.

Mijn kennis over honden is gebaseerd op praktijkervaring en kennis over het brein en de (neuro) psychologie van de hond. De opleiding van de Noorse etholoog Turid Rugaas heeft een belangrijke bijdrage geleverd als aanzet tot een nieuwe kijk op het contact tussen mens en hond. Ik heb aansluitend verschillende seminars en opleidingen gedaan waarin ik mij verder heb kunnen ontwikkelen in de manier waarop mensen samenleven met hun hond.

Tijdens mijn studie ben ik in contact gekomen met Petra Driesen. Zij is KPNI-therapeut (Klinische Psycho-Neuro-Immunologie) humaan en veterinair. Petra heeft jarenlang ervaring opgedaan in het werken met honden als trainster en gedragstherapeut. In de loop der jaren heeft zij het trainen van honden losgelaten en werkt vanuit een holistische benadering waarin het welzijn van de hond voorop staat. Ik heb bij haar de opleiding Trainingsvrij opvoeden en holistisch leren werken met honden gedaan. Ik kon mij helemaal vinden in deze manier van werken, omdat de relatie met je hond centraal staat. Werken aan een goede relatie betekent dat je kennis moet hebben van de belevingswereld van je hond en zijn behoeften. Een hond kan zich pas veilig voelen bij jou als hij vertrouwen in je heeft. Dit betekent dat je je hond niet blootstelt aan stressvolle situaties die hij nog niet aankan.

Net zoals bij mensen heeft iedere hond een eigen persoonlijkheid. Door rekening te houden met de behoeften van je hond en zijn sociale, cognitieve en emotionele vermogens kun je beter aansluiten bij zijn belevingswereld en hem begeleiden tot een stabiele en zelfverzekerde hond.

Het is mijn bedoeling dat je een respectvolle relatie met je hond opbouwt. Dit ga je doen door zonder dwang met je hond om te gaan, waarbij jij je hond keuzevrijheid biedt.

In mijn lessen ben ik dan ook niet bezig om je hond te conditioneren, maar probeer ik te werken aan een vertrouwensband tussen jou en je hond. Dit betekent niet dat een hond grenzeloos zijn gang kan gaan. Maar in plaats van het geven van commando’s leer ik je een andere benadering die meer aansluit bij zijn belevingswereld. Je hond is je beste vriend, “niet omdat hij doet wat je zegt, maar omdat je hem respecteert”.

Ik werk vanuit een holistische benadering waarbij ik kijk naar gedrag, gezondheid, behoeften en leefomgeving van de hond. Tijdens de lessen of  begeleiding is het niet toegestaan om correcties te geven of correctiemateriaal te gebruiken.
Weten en begrijpen hoe je hond in elkaar zit, creëert een goede vertrouwensband en is essentieel voor een goede relatie met je hond.

Wil je meer weten over het Traingsvrij Opvoeden van honden, dan adviseer ik je om de podcast van Petra Driesen te beluisteren via de website van Dierbewust KLIK HIER

Reacties zijn gesloten.