Puppybegeleiding

Het opvoeden van een puppy is leuk, maar zeker niet eenvoudig. Het vraagt veel tijd en veel geduld om je pup te begeleiden in zijn ontwikkeling tot een stabiele en volwassen hond. Een pup heeft tijd nodig om de wereld om zich heen te ontdekken. Een veel voorkomende misvatting is, dat je een pup zoveel mogelijk kennis moet laten maken met allerlei prikkels variërend van: nieuwe omgevingen, personen, voertuigen, geluiden, nieuwe objecten etc.

Vaak gebeurt het, dat wij als eigenaar de pup mee lokken met voertjes of aan de lijn trekken als de pup aangeeft, dat hij niet mee wil. De hersenen van een pup kunnen een overdosis aan prikkels niet verwerken, waardoor een pup snel overprikkeld raakt. De pup laat dan stresssignalen zien, zoals bijvoorbeeld, in de lijn bijten als hij een schoolplein op moet lopen met spelende kinderen. Als een pup niet mee wil lopen geeft hij jou een signaal dat hij zich onveilig voelt.

Het is belangrijk, dat je de lichaamstaal leert herkennen van je pup om hem zo goed mogelijk te begeleiden in nieuwe situaties. Negatieve ervaringen moeten worden voorkomen, zodat je pup geen angstgedrag ontwikkeld. Daarom is het belangrijk dat je pup leert om in kleine stapjes om te gaan met nieuwe dingen en situaties. Op deze manier bouwt je pup een vertrouwensband met je op, waarin hij leert zich veilig te voelen bij jou.

Naast het socialiseren is het belangrijk, dat een pup mentaal gestimuleerd wordt om tegemoet te komen aan zijn natuurlijke behoeften. Hierdoor krijgt je pup meer zelfvertrouwen, wat later zal leiden tot een stabiele hond.

De puppybegeleiding bestaat uit individuele lessen in het bos of park of bij je thuis, waarin ik je kennis laat maken met de belevingswereld van je pup en hoe je een vertrouwensband met je pup kan opbouwen. Er valt veel te ontdekken buiten. Socialisatie gebeurt op een positieve manier in het tempo van je pup.

Tijdens de lessen komt er ook theorie aan bod en leer ik je de lichaamstaal van je pup te herkennen. Tijdens mijn lessen ben ik niet bezig met het aanleren van gehoorzaamheidsoefeningen. Wel leer ik je de oefening “Hier komen” en de oefening “Wacht”. Deze oefeningen hebben met veiligheid van je pup te maken. De oefening “Wacht” is bijvoorbeeld handig in de situatie dat je pup niet zomaar een drukke weg oversteekt.

In de lessen is er ook aandacht voor mentale stimulatie van je pup en massage.

Door mijn persoonlijke benadering is er altijd ruimte voor vragen met betrekking tot de opvoeding van je pup zoals:

  • waarom trekt mijn pup aan de lijn
  • opspringen
  • zindelijkheid
  • angstperioden
  • vaccineren
  • voeding
  • waarom het niet helpt om ongewenst gedrag te corrigeren
  • stress herkennen

Na aanmelding volgt er een kennismakingsgesprek en krijg je informatie en tips over de opvoeding van je pup.

Zie tarief

Reacties zijn gesloten.