Puber

 

Net zoals bij mensen vindt in de puberteit lichamelijke verandering plaats die samenhangt met de aanvang van de seksuele volwassenheid. De enorme toename van geslachtshormonen in deze periode leidt tot verandering van het lichaam. Een teefje wordt voor de eerste keer loops. Reuen krijgen belangstelling voor loopse teefjes door toename van het hormoon testosteron.
Vaak zie je in deze fase ook gedragsveranderingen optreden. Een puberende hond kan angstig reageren in situaties die eerder vertrouwd voor hem waren. Het brein is gevoeliger geworden voor allerlei prikkels. Het is belangrijk om je hond goed in de fase te begeleiden, zodat hij geen negatieve ervaringen krijgt.

Puberende honden kunnen eigenwijs zijn. Ze lijken opeens Oost-Indisch doof als je ze roept en soms zeggen mensen dat het lijkt alsof hun hond bananen in zijn oren heeft. Pubers zijn continu bezig hun grenzen op te zoeken.

Voor opvoeders is de puberteit vaak een lastige fase, waarin het lieve pupje van weleer veranderd lijkt te zijn in een ‘lastige’ hond. Puberende honden worden vaak als ‘dominant’ gezien, terwijl dit niet aan de orde is. De hond wordt vaak te zwaar gestraft met alle gevolgen van dien. Veel honden belanden in het asiel, omdat de eigenaar geen raad weet met het ongewenste gedrag. Dit gedrag kan ook een uiting van stress zijn.

Om uit te groeien tot een stabiele volwassen hond is het belangrijk, dat je je puberende hond structuur biedt en hem niet corrigeert voor ongewenst gedrag. Om je hond zo goed mogelijk te begeleiden in zijn puberteit is het belangrijk om veel handvatten aangereikt te krijgen. Het herkennen van stress en lichaamstaal zijn belangrijk om goed met je hond te kunnen communiceren. Het bouwen aan een goede relatie met je hond staat centraal, hierdoor kan je hond zelfvertrouwen ontwikkelen.

De begeleiding bestaat uit 1 theorieles en individuele lessen bij jou thuis of in het bos. De volgende onderwerpen komen aan bod en kunnen ook in overleg worden afgestemd:

  • Communicatie en lichaamstaal van je hond
  • Omgaan met ongewenst gedrag
  • Herkennen van stress en stressreductie
  • Wandelen zonder trekken
  • Massage 
  • Speuren en neuswerk 
  • Gezondheid: voeding, beweging, inenten, ontwormen, castratie/sterilisatie.

Zie tarief

Reacties zijn gesloten.